Най-влиятелните държави и организации в света не приемат обявената от парламента

...
 Най-влиятелните държави и организации в света не приемат обявената от парламента
Коментари Харесай

Светът не приема независимата Каталуния

 Най-влиятелните страни и организации в света не приемат обявената от Народното събрание на Каталуния самостоятелност . Кризата в Испания се усложнява - Сенатът разреши на държавното управление да отнеме автономията на провинцията. Решението какво тъкмо да направи испанският министър председател Мариано Рахой ще бъде взето след изключителното съвещание на кабинета, което се организира довечера.
В самата провинция независимостта не се приема еднопосочно - в Барселона към този момент има две шествия " за " и " срещу " резолюцията на Народното събрание. 

Държавният департамент на Съединени американски щати беше една от първите институции, които оповестиха, че Каталуния е неделима част от Испания. " Съединени американски щати поддържат конституционните ограничения на испанското държавно управление да резервира Испания мощна и единна ", е записано в изказване, представено от Ройтерс.

За НАТО и Европейски Съюз рецесията в Каталуния е вътрешен проблем и решаването му е в пълномощията на Мадрид. Източници на Ройтерс в Алианса показват, че Испания е значима част от споделената сигурност и въпросът би трябвало да бъде решен съгласно Конституцията.

Референдумът не трансформира нищо в Европейски Съюз, съобщи пък ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. В Twitter той съобщи, че Евросъюзът ще комуникира единствено с централната власт в Мадрид.
   Follow  Donald Tusk    ✔@eucopresident
For EU nothing changes. Spain remains our only interlocutor. I hope the Spanish government favours force of argument, not argument of force.
5:10 PM - Oct 27, 2017    3,3203,320 Replies      15,22215,222 Retweets      16,13016,130 likes Twitter Ads info and privacy    
Англия, която води договаряния за излизане от Европейски Съюз, също не приема оповестената самостоятелност от каталунския парламент. Лондон изрази вяра, че единството на Испания ще бъде непокътнато, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на информацията на AFP. 

" Германското държавно управление следи утежняването на обстановката в Каталуния с безпокойствие. Суверенитетът и териториалната целокупност на Испания са и остават ненарушими ",сочи позицията на немския канцлер Ангела Меркел. 

Френският президент Еманюел Макрон изрази своята цялостна поддръжка за централната власт в Мадрид. " Има закони в Испания и Конституция. Мариано Рахой желае тези правила да бъдат спазени и има цялостната ми поддръжка ", съобщи той по време на визитата си във Френска Гвиана. 

Той е съпроводен от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който от своя страна съобщи, че би трябвало да бъдат избягвани " фрактури " и разделяне в Европейски Съюз.

" България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и правилата на правовата страна като съществени полезности на Европейския съюз и на всички негови страни членки ", се споделя формалната позиция на българското външно министерство.

София прикани управляващите в страната към градивен разговор, отговорност и почитание към законността за отбрана на стабилността, единството и сигурността на жителите. В известието е маркирана още и загрижеността на българските управляващи от ескалация на напрежението в Каталуния.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР